Historické sokolnické ukázky

varianta A

sokolnictví1 pozemní sokolník
4 dravci
Letové ukázky: 20 min
Cena: 8.000,- Kč (bez DPH ) + cestovní výdaje

varianta B

dravci sokolnictví2 pozemní sokolníci
8 dravců
Letové ukázky: 30 min
Cena: 10.000,- Kč (bez DPH ) + cestovní výdaje

varianta C

sokolnictví1 sokolník na koni + 1 pozemní sokolník
8 dravců
Letové ukázky: 40 min
Cena: 14.000,- Kč (bez DPH ) + cestovní výdaje

varianta D

sokolnictví koně2 sokolníci na koni + 1 pozemní sokolník
8 dravců
Letové ukázky: 45 min
Cena: 18.000,- Kč (bez DPH ) + cestovní výdaje

cestovní náklady

sokolnictví koněPouze dravci (varianta A,B): 8Kč/km
Sokolnictví na koni (varianta C,D): 12Kč/km

Nabízená období

Gotika Renesance Baroko Rusko a dálný východ

Informace a technické parametry pro akce

  • kostýmy nabízíme ve variantách Gotika / Renesance / Baroko
  • mezi jednotlivými ukázkami je potřebná 2 hodinová přestávka
  • optimální terén je travnatý / měkký povrch – prostor 25x35m (pro minimální variantu pak od 10x20m)
  • přístup k vodě pro dravce a koně
  • elektro přípojka 220V – zvuk
  • parkování u místa vystoupení, případně poblíž

Podstatný je také letový prostor (okolí – skleněné budovy, dráty vysokého napětí, pletiva).

Dravci

Orel stepní (Aquila nipalensis)

orel stepní falconiaStředně velký orel, obývající asijské stepi a a frické savany, s rozpětím křídel 165-190 cm, dorůstá délky 62-74 cm, váží 1,5-3,5 kg. Vyskytuje se ve dvou barevných variacích – tmavohnědé a světlehnědé. Loví menší savce, ptáky a také hmyz a termity. Snáší 1-3 vejce, na kterých se oba rodiče střídají v sezení 45 dnů, mládě pak zůstává v hnízdě 55 dnů. Orel stepní se dožívá věku 50-60 let.

Káně lesní (Buteo buteo)

káně lesní falconiaZnámá také pod starším názvem Káně myšilov, je středně velký druh z čeledi jestřábovitých. Jeden z našich nejběžnějších dravců žijící po celé Evropě a v Asii. Zbarvení má velice variabilní. Typickými znaky jsou dlouhá široká křídla a krátký hustě pruhovaný ocas, které mu umožňují využívat vítr pro dlouhá kroužení. Dorůstá 50-57 cm, v rozpětí křídel měří 113-130 cm a váží 775-975 kg. Loví především drobné hlodavce, hmyz a také plazy a žížaly, často se živí i mršinami nebo kořistí jiných dravců a šelem. Tito ptáci jsou v ČR chráněni zákonem.

Orel skalní (Aquila chrysaetos)

orel skalní falconiaJeden z největších terestricky žijících orlů na severní polokouli a hned po orlovi mořském největší dravec žijící v České republice. Má velice impozantní vzhled, dlouhá a široká křídla mu umožňují nejen dlouhé kroužení, ale i rychlý a obratný let. Orel sklaní je silný a odvážný dravec, schopný ulovit i velikou kořist až do velikosti srnčí zvěře. Délka těla je 80-90 cm, rozpětí křídel 95-220 cm, a hmotnost 2,8-4,5 kg. Patří mezi ceněné sokolnické dravce, pro své lovecké schopnosti i vztah k sokolníkovi. Je rovněž dravcem podléhajícím nejpřísnější kontrole.

Výr velký (Bubo bubo)

výr velký falconiaNoční pták z čeledi puštíkovití. Je největší žijící sovou, často je mu přezdíváno král noci. Výr je celý světle a tmavo hnědý s černými znaky, nejnápadnější jsou na něm veliké žluto až ohnivě oranžové oči. Výři jsou výbornými lovci, a nyní je můžeme více vídat poblíž měst, neboť jejich častou kořistí jsou potkani, kočky apod. Délka těla se u dospělce pohybuje obvykle mezi 60–70 cm, rozpětí křídel okolo 170 cm a hmotnost obvykle mezi 1800–3000 g, obzvlášť velcí jedinci však dosahují až hmotnosti přes 4 kg. Jsou to chránění živočichové a jejich držení podléhá evidenci.

Raroh jižní (Falco biarmicus)

raroh jižní falconiaJe velký dravý pták žijící v Africe, jihovýchodní Evropě a Asii. Dorůstá 43 – 50 cm a v rozpětí křídel měří 95 – 105 cm.

Raroh velký (Falco cherrug)

Raroh velkýDravec, často používaný v sokolnictví, je rozšířený od střední Evropy do centrální Asie.
Tzv. sokolí vous, skvrnu pod okem, má pouze naznačenou. Typickými znaky jsou dlouhá úzká křídla a delší ocas s okrouhlými bílými skvrnami, které mu umožňují i lov na zemi. Je velmi rychlým a obratným lovcem.Loví kořist v letu i na zemi, hlodavce,
především sysly.Hnízdí na skalách i na stromech.
Snáší 2- 3 vejce, na kterých sedí cca 30 dní. Mláďata vylétají po 45-50 dnech. Dospělosti dosahuje ve 2-3 letech.

Lovecký sokol (Falco rusticolus)

Sokol lovecký je velmi vzácný ohrožený druh, považován u sokolníků za krále všech sokolnicky vedených dravců. Domovinou mu jsou severské oblasti odlehlých lesů a tundry. Čím severněji se nachází, tím je jeho zbarvení světlejší až čistě bílé. Tato poslední forma zabarvení je nejvzácnější, u sokolníků nejcennější pro jeho nejlepší letecké i lovecké schopnosti. Dodnes je například v arabských státech u šejků nadřazován nad vše ostatní, manželky nevyjímaje.

Jestřáb lesní (Accipiter gentilis)

Jestřáb lesníTento dravec má šedohnědý až modrošedý hřbet, bílé břicho s jemným černým proužkováním a typickou oranžovou až červenou duhovku. Krátká zakulacená křídla a dlouhý ocas mu umožňují rychlé manévrování a prudké otočky. Samice jestřába dosahuje přibližně velikosti káně, samec je pak o třetinu menší. Jeho potrava se skládá převážně z ptáků a drobných savců, například hlodavců. V ČR hnízdí na celém území, avšak celková početnost se i přes zákonnou ochranu nadále snižuje.